چرا باید مواد غذایی ارگانیک مصرف کنیم؟
پنج پاسخ اساسی
تحقیقات متعدد نشان داده است که محصولات ارگانیک حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و ریز مغذی های بیشتری نسبت به سایر محصولات هستند. خصوصا آنتی اکسیدان ها که نقش بسزایی در پیش گیری از انواع سرطان ها دارند به مقدار بیشتری در محصولات ارگانیک یافت می شوند. به نظر می رسد استفاده بی رویه از سموم و مواد شیمیایی باعث از بین رفتن بخش عمده ای از مواد طبیعی و مغذی خاک می شود. برای مثال، نتایج یک تحقیق در سال ۲۰۱۶ نشان می دهد که سطح اسیدهای چرب امگا ۳ در گوشت ارگانیک ۴۷٪ بیشتر است. محققان معتقدند که این اختلاف در مقادیر امگا ۳ به تغذیه دام ها مرتبط است، زیرا دام هایی که تحت شرایط ارگانیک (تغذیه ارگانیک، چرای آزاد و ….) پرورش می یابند، از گیاه های مختلف و در شرایط سالم و بدون اضطراب تغذیه می کنند.
حتما برای شما هم اتفاق افتاده است، که غذا یا میوه ای را بخورید و لذت و طعمی که انتظارش را دارید برآورده نشود. مثلا اگر دقت کنید اغلب میوه های بازار دیگر آن طعم و عطر سابق را که روزی تجربه کردیم را ندارند. دلیل این اتفاق، تمام راه ها و روش هایی است که تولید کننده گان به منظور افزایش تولید و سود دهی از آن استفاده می کنند. وقتی در ویترین مغازه ها و فروشگاه ها مواد غذایی ای می بینید که درشت تر و زیبا تر از حد انتظار شما هستند، این به معنی این نیست که آنها مواد غذایی سالم تری هستند. در اغلب موارد در تولید این محصولات از انواع کودهای شیمیایی استفاده شده است که نیاز های درخت یا گیاه را به صورت مصنوعی تامین می کنند. نتیجه این کار این است که میوه یا محصولات کشاورزی به مقدار زیاد و با کیفیت ظاهری بالا تولید می شود. اما این محصول خالی از مواد موثره، مغزی و ترکیبات طبیعی خواهد بود.
طمع دستیابی به سود کلان در بخش کشاورزی و دامپروری موجب شده که تولید کننده گان به صورت بی رویه از کود های شیمیایی و سموم و آفت کش ها استفاده کنند. استفاده بی حد این مواد باعث انباشت آنها در خاک، نفوذ در منابع آب های زیر زمینی و از بین رفتن زیست طبیعی جانوران می شود. این موضوعات به شدت حیات و سلامت انسان و محیط زیست را تهدید می کنند. استفاده از محصولات ارگانیک و ملزم کردن تولید کننده گان به رعایت استاندارد های تولید، کمک بسیار موثری برای حفظ سلامت محیط زیست و انسان ها خواهد بود
استفاده از کودهای شیمیایی و سموم باعث می شود مقداری از این مواد به صورت های مختلف جذب محصول و مواد غذایی شود. مطالعات مختلفی به بررسی اثر باقی ماندن سموم در مواد غذایی پرداخته اند. علیرغم باور عمومی، حتی مزارع ارگانیک هم ناچار به استفاده از آفت کش ها هستند. اما تفاوت اساسی در این است که مزارع ارگانیک از آفت کش های طبیعی و سازگار با محیط استفاده می کنند. این سموم طبیعی اولا اثر بسیار کمی در مقایسه با سموم شیمیایی دارند و ثانیا مقدار بسیار اندکی از آنها وارد مواد غذایی می شود که در مقایسه با سموم شیمیایی بسیار ناچیز است.
برخی مطالعات نشان داده اند که استفاده از آفت کش های شیمیایی حتی در مقادیر کم هم می تواند خطر ابتلا به برخی سرطان ها مانند سرطان خون ، لنفوم ، تومورهای مغزی ، سرطان سینه و سرطان پروستات را افزایش دهد. کودکان و جنین ها بیشتر در معرض آفت کش ها هستند زیرا سیستم ایمنی، بدن و مغز آنها هنوز در حال رشد است. ورود این سموم به تغذیه در سنین پایین ممکن است باعث تاخیر در رشد ، اختلالات رفتاری ، اوتیسم ، آسیب به سیستم ایمنی بدن و اختلال عملکرد حرکتی شود. زنان باردار به دلیل استرس اضافی که سموم دفع آفات بر بدن آنها واردم ی کند، آسیب پذیرتر هستند. بعلاوه ، سموم می توانند از طریق مادر به کودک منتقل شوند.
با توجه به مطالعه سال ۲۰۱۹ از دانشگاه کالیفرنیا ، تغییر رژیم غذایی تقریباً ۱۰۰ درصد ارگانیک می تواند میزان سموم دفع آفات را که در درون شما قرار دارند به شدت کاهش دهد. محققان ۱۶ نفر را در چهار خانواده مختلف مورد تجزیه و تحلیل قراردادند، آنها متوجه شدند که ۱۴ ترکیب مختلف از ۴۰ آفت کش مختلف در ادرار شرکت کنندگان وجود دارد. فقط پس از شش روز استفاده از یک رژیم غذایی کاملاً ارگانیک ، میزان آفت کش ها به طور کلی ۶۰.۵ درصد کاهش یافت.
بررسی دلایل موثر بر سلامت مردم ایران نشان می دهد که بخش قابل توجهی از مرگ و میر های در کشور ناشی از بیماری هایی است که ریشه در نبود تغذیه سالم دارد. بیماری های قلبی عروقی، انواع دیابت ها و سرطان ها بیماری های غیر واگیر داری هستند که عامل ۸۵ درصد مرگ و میر ها در کشور اند. محققان معتقدند که تغذیه نامناسب عامل اصلی اختلال عملکرد بیولوژیکی بدن انسان است. بسیاری از بیماری های مزمن سلامتی ، اولین بار در کشورهای غربی مشاهده و به تدریج در سراسر جهان شایع شدند. کشور های غربی کشور هایی پیشرو در استفاده از کودها و سموم شیمیایی بودند. افزای اگاهی های عمومی در مورد تغذیه سالم، نقش قابل توجهی در تلاش جهت حفظ سلامت جوامع خواهد داشت.
سخن آخر
اگر چه به نظر می رسد برای دستیابی و خرید محصولات ارگانیک باید هزینه بیشتری صرف کنیم. بررسی نحوه تجارت مواد غذایی در ایران نشان می دهد. که تفاوت چندانی بین قیمت مواد غذایی سالم و غیر سالم وجود ندارد و در واقع مواد غذایی غیر ارگانیک تعین کننده قیمت مواد ارگانیک هستند. به علت عدم آگاهی و درخواست عمومی برای محصولات ارگانیک، حتی تولید کنندگانی که محصولات خود را منصفانه و با روش های سالم تولید می کنند ناچارند محصولات خود را به قیمت پایین تر به دست واسطه ها و دلال هایی بسپارند که بیشترین سود را در تجارت مواد غذایی می برند.
فروشگاه اینترنتی سالم ارگانیک، به همت چندین باغدار از استان چهارمحال و بختیاری تاسیس شده است. هدف اول این فروشگاه قرار دادن مواد غذایی سالم روستایی و ارگانیک (با قیمتی مناسب) در سبد غذایی خانوار های ایرانی است. در صورت استقبال از این فروشگاه، به علت حذف انواع واسطه ها و دلال ها، اولا مواد غذایی سالم با قیمت مناسب تری به دست خریدار ها می رسند و ثانیا باغدار ها و کشاورز ها محصولات خود را با قیمت مناسب تری به فروش می رسانند. در واقع حذف دلال موجب می شود تولید کننده محصول خود را با قیمت مناسب تری بفروشد و خریدار نیز با قیمت مناسب تری خریداری کند.